Loader Image
Završava se gradnja pogona za prepakiranje i skladištenje agrokemikalija

Završava se gradnja pogona za prepakiranje i skladištenje agrokemikalija

U Pleternici se završava gradnja pogona za prepakiranje te skladišta i punionice sredstava za zaštitu bilja. Riječ je o tvrtki Orchem plus d.o.o., a u projekt je uloženo više od 40 milijuna kuna.

Naime, projekt koji je započeo prije tek 7 mjeseci polako se privodi kraju. Bez obzira na to što nije riječ o proizvodnom pogonu u kojem bi se inače proizvodile agrokemikalije, nego samo o skladištenom prostoru namijenjenom za prepakiranje poljoprivrednih sredstava, dobar dio javnosti nije odobravao ovu investiciju. No, članovi uprave tvrtke navode da svi izgrađeni objekti zadovoljavaju najviše standarde zašite okoliša i ljudi; zato cijeli projekt košta toliko puno. Kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi, kako bi se zaštitile vode te kako bi se osigurala protupožarna zaštita. Nema nikakve bojazni radi toga što se radi s velikim količinama agrokemikalijama. Ovaj novoizgrađeni prostor nije opasniji od same trgovine koja se bavi prodajom tih istih sredstava.

 

Osigurane sve potrebne dozvole i zadovoljeni najviši standardi

Budući da se veliki dio namjenskih sredstava za zaštitu bilja ubraja u kategoriju opasnih tvari, tržište takvim sredstvima posebno se regulira. Za svako plasiranje proizvoda ovakve vrste na tržište potrebno je ishoditi sve odgovarajuće dozvole. Osim toga, propisan je način pakiranja proizvoda i njegova označavanja, a tu su i standardi za njegovo skladištenje i prijevoz. O standardima za skladištenje i prijevoz opasnih tvari govori Europski sporazum o međunarodnom cestovnom prijevozu opasnih tvari. Novoizgrađeni objekti tvrtke Orchem plus d.o.o. u Pleternici u potpunosti zadovoljavaju navedene standarde, a i brojne druge kojima podliježu zaštita na radu i protupožarna zaštita.

Kako bi sve bilo na visokom nivou, tvrtka je obavezna provesti projekt u skladu s japanskim standardima za postupanje s kemikalijama jer njihov najveći poslovni partner, japanski koncern Mitsui, ne dopušta pakiranje takvih proizvodima u tek običnim objektima koji ne zadovoljavaju japanske standarde.

 

Zaštita okoliša i podzemnih voda

S obzirom na to da je riječ o štetnim kemikalijama, svi prostori podnog dijela objekta imaju posebne odvode koji su spojeni s namjenskim spremnicima ukopanim u tlo. Tako da će se, ako i slučajno dođe do kakvog izlijevanja, sve kemikalije zadržati u tim spremnicima. Kako bi se osigurala, ali i poboljšala zaštita od požara, planira se izgraditi i dodatni spremnik s vodom, budući da vodovodna mreža ne bi zadovoljila eventualne potrebe.

Da je zaista riječ o kvalitetnom i tehnološki ispravnom projektu, u prilog tome ide činjenica da isti podupire Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a i Hrvatske vode su ocijenile ovaj projekt pozitivnim.

 

Završnu fazu gradnje pogledajte u foto galeriji.