Loader Image
Energetska obnova povećava vrijednost nekretnine

Energetska obnova povećava vrijednost nekretnine

Energetska obnova nekretnine predstavlja primjenu mjera energetske učinkovitosti s ciljem poboljšavanja energetskih svojstava zgrade. Sukladno tome, mogu se ostvariti značajne uštede toplinske i električne energije, a samim time i troškovi potrošnje. Osim toga, boravak u takvim zgradama je ugodniji, kao i obavljanje poslovnih aktivnosti.

 

Što točno podrazumijeva energetska obnova nekretnine?

 

Energetska obnova nekretnine podrazumijeva nekoliko stvari:

  1. Toplinska zaštita ovojnice grijanog prostora (krova, stropa, vanjskog zida, poda i ukopanih dijelova): ovojnica zgrade predstavlja barijeru između vanjskog okoliša zgrade i unutarnjeg prostora nekretnine. Sukladno tome, ista ima važnu ulogu u održavanju temperature unutarnjeg prostora, a osim toga, sprječava pojavu vlage, a služi i kao zvučna izolacija.
  2. Zamjena vanjske stolarije (prozora i vrata)
  3. Ugradnja kondenzacijskog bojlera (unaprjeđenje sustava grijanja/hlađenja)
  4. Ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije: kolektori, kotlovi na biomasu, fotonaponski pretvarači

 

Važnost energetske obnove nekretnina:
  • Smanjuje se potrošnja najčešće korištenih izvora energije (energenata)
  • Manji troškovi za energiju; ušteda na računima za režije
  • Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije (vjetar, sunce)

 

3 najvažnije prednosti energetske obnove višestambenih zgrada:

 

Ušteda energije: velika ušteda energije može se ostvariti postavljanjem debljeg izolacijskog sloja, izmjenom stolarije, postavljanjem kolektora, fotonaponskih pretvarača i ostalih sustava.

 

Ugodnost boravka i sigurnost: kvalitetna toplinska izolacija ne pridonosi samo smanjenju financijskih troškova već podiže razinu ugodnosti boravka. Sustavi za vanjsku izolaciju zidova trajna su rješenja kojima se osigurava toplinska stabilnost građevine. Osim toga, prednosti energetske obnove očituju se i kroz sigurnost boravka, jer se potiče korištenje negorivih fasadnih materijala.

Čisti zrak unutar zgrade te bolje zdravlje pojedinca glavne su stavke kojima bi svi trebali težiti.

 

Povećavanje vrijednosti nekretnine: sukladno do sada navedenim prednostima, energetska obnova nekretnine povećava vrijednost iste. A kako i ne bi kada je riječ o procesu u kojem ušteda energije podrazumijeva financijsku korist, u isto vrijeme osiguravajući brojne prednosti i koristi na zdravlje i organizam.

 

Važno je napomenuti kako odabir mjera za energetsku obnovu ovisi o vrsti zgrade, njezinoj lokaciji i energetskom stanju. No, bez obzira na to o kakvoj je vrsti nekretnine riječ, svaka energetska obnova neminovno povećava njezinu vrijednost.